Fordítóiroda

Nagyon szeretjük az e-számlát. Na jó, ez enyhe túlzás, de számunkra ez a legkevésbé körülményes formája a pénzügyi doksiknak. Nem kell nyomtatni, postázni, lefűzni és tárolni, átadni a könyvelőnek, majd 10 év után - személyes adattartalma miatt - ledarálni.

(Az adatokat 2020. december 31-én a 2021. évi értékre frissítettük.)

 

Nem mellékes, hogy a könyvelőnket sem kell arra kérnem, hogy hónap elején két teszkós zacskót hozzon magával, mert csak úgy tudja elvinni a szépen lefűzött dossziékat, telis tele kinyomtatott számlákkal. Csupa felesleges feladat, ami elhagyható lenne az e-számlázással.

De hol éri ez meg havi pár számlánál?

Joggal merül fel a kérdés, hogy hol érinti mindez a szabadúszó nyelvi szakembert, aki egy hónapban kiállít átlag 6-8 számlát? Szépen kinyomtatja, beteszi egy borítékba és postázza? Darabja csak pár perc, bélyeg ugyan kell rá, de a többit a postás megoldja. Vagy lezserül PDF-ben letölti és elküldi? A fogadó fél majd kinyomtatja, lefűzi, iktatja, megoldja. Közben a dossziék szépen híznak, mindenki szorgosan nyomtat és szkennel, postások jönnek-mennek, nő a hazai össztermék. Vagy nem... Havi 6-8 számla megér évi tízezer forintot? Mert durván ennyibe kerül az, hogy valaki tudjon e-számlázni. Nehéz kérdés, de szerencsére a mérleg serpenyőjében még van pár dolog a fizetős (és e-számlára is képes) számlázó oldalán: a számlákat archiválja, ügyesen kereshető, nem veszik el, számla a magyaron túl más nyelveken is készülhet, devizák használatók, és van még temérdek kényelmi funkció. Így már inkább megéri!

Ha most nyitott kaput döngetek és a kedves Olvasó is e-számlát használ, akkor nem is rabolnék több időt, nem érdemes tovább olvasni: köszönöm szépen a figyelmet és örülök, hogy máris együtt teszünk valami jót a környezetért. Ha viszont épp a papírról, PDF-ről az e-számlázásra való áttérésen gondolkodik, akkor hadd osszak meg erről néhány infót, tapasztalatot.

Három-négy bevált számlázó

Szeretnénk bemutatni néhány aktuális lehetőséget arra, hogy a munkatársaink, partnereink is élvezhessék a környezetbarát e-számla előnyeit. Összehasonlítottuk a három (+1) legnagyobb e-számla szolgáltatást, hátha valamelyik szimpatikus lesz.

A sorrend nem számít, tényleg a leggyakoribbakat kerestük fel. Szinte mindegyik kínál ingyenes csomagot is, de azok nem tartalmaznak néhány olyan funkciót, amelyekre a szabadúszó nyelvi szolgáltatóknak szüksége lehet. Az ingyenesek csak papír számlát kínálnak PDF formában, ami azért nem ugyanaz, hiszen azt előbb-utóbb ki kell nyomtatni. Ami általában hiányzik az ingyenes csomagból, az az e-számla kiállítás lehetősége, a számlák hosszú távú megőrzése, valamint az év végi számla export, azaz a könyvelőnek való könnyű átadás. Az ingyenes csomagokból legtöbbször kiveszik az idegen nyelven kiállítandó számla lehetőségét és a devizák használatát is. Az alábbi fizetős, de belépő szintű csomagokban viszont ezek már benne vannak.

#1 Számlázz.hu


A START nevű csomagját 1048 Ft-ért kínálja (éves díjfizetés esetén), és ebben minden benne van, ami kell. Az e-számlák kiállításának darabja 15 Ft. Mi ezt használjuk már 8 éve és elégedettek vagyunk vele, az ügyfélszolgálat már többször kedvesen segített. Egyszerű, érthető és ha kell, gombnyomásra díjbekérőt, fizetési emlékeztetőt küld az ügyfeleknek.

#2 Billingo.hu


A KATA nevű csomagja jelenleg 1143 Ft, amelyben már benne vannak az e-számlák is, korlátlanul. Stabilnak tűnő, megbízható rendszernek tartják, akik használják.

#3 Billzone.eu


Ez a szolgáltatás a Telekom tulajdona, az ALAP csomag csak 622 Ft havonta. Nem annyira elterjedt, mint az első kettő, de előnye a nemzetközi ismertség és a legalacsonyabb havidíj.

 

#4 eBIZ.hu


Ez a szolgáltatás jóval több, mint számlázás. Azért nem mindenkinek ajánlható, mert elsősorban az OTP-s ügyfeleknek kínál kiemelkedőt. A STANDARD csomagja 2273 Ft havonta, amiben minden korlátlan. Ez a legdrágább, de amiben több, mint az általános számlázók: össze lehet kötni a bankszámlával és így teljes dokumentumkezelő és megőrző rendszerré alakítható, illetve a webbank szerepét is át tudja venni. Mi a Számlázz.hu mellett idén ezt is elkezdtük használni, eddig minden OK vele.

 

Együtt megoldhatjuk

A fenti négy e-számlázót jó szívvel ajánljuk, mert minden NEM kinyomtatott és NEM szállított számla 5 gramm papír, egy adag festék és a szállítás megspórolását jelenti, és ez szerintünk számít. Nem az a pár forint a fontos, amibe kerül, hanem az elv, hogy 2020-ban ne papírokkal futkossunk, hanem minden igyekezetünkkel kíméljük a környezetünket. És ne menjünk el vállat vonva egy probléma mellett, amelyet akár együtt meg is oldhatunk.

 

Szép napot kívánva, üdvözlettel:
Tünde, a mai indián nevén Zöld Villám