Fordítóiroda
A Villámfordítás okleveles tolmács munkatársai az ország legjobb szakemberei közül kerülnek ki és tapasztalatukat örömmel állítják megbízóink szolgálatába.

Tolmács: tanácsadás, árajánlat és információ

5 kérdés, amit fel kell tennünk a tolmácsolás előtt

Munkatársaink örömmel összeállítanak egy árajánlatot Önnek. Ez nem jelent elköteleződést és segít a tervezésben is.

Kérjük, küldje el a következő információkat a tolmacs@villamforditas.hu címre:

 • Milyen nyelvek között keres tolmácsot?
 • Milyen szakismeret szükséges (pl. műszaki, üzleti, orvosi, kulturális stb.)?
 • Mikor és mennyi ideig lesz szükség tolmácsra?
 • Mi lesz a tolmácsolás helyszíne?
 • Milyen alkalomból, milyen szituációban kell tolmácsolni?

Tanácsadónk gyorsan ellenőrzi az elérhető tolmácsok körét és pontos ajánlatot küld Önnek.

Távtolmácsolás - modern és gazdaságos lehetőség

A tolmács videó (Skype, Zoom, Viber) vagy akár telefon segítségével is végezheti munkáját, ha távol lévő felek között tolmácsol. A Villámfordítás akár néhány perces vagy órás időszakra is vállalja a távtolmács jelenlétét, üzleti vagy személyes tolmácsolás céljából.

A távtolmácsolást általában követő tolmácsolás (konszekutív tolmácsolás) céljából veszik igénybe ügyfeleink: ilyenkor a több résztvevős videóhívás vagy konferenciahívás egyik résztvevője a tolmács, aki a felek mondatait közvetlenül az elhangzásuk után fordítja a másik nyelvre.

A tolmácsolást távtolmácsolás esetén is előre egyeztetett időpontban vállaljuk. Az elszámolás percre pontos, a tolmács szakmai felkészültségére garanciát vállalunk.

Milyen típusú távtolmácsolás kérhető?

 • Online konferenciához, rendezvényhez: a tolmács az ügyfél által megválasztott szoftveren keresztül távolról csatlakozik be a rendezvénybe.
  • Szinkrontolmácsolás: a tolmács szinte egyszerre beszél az előadóval
  • Követő tolmácsolás: a tolmács a mondatok utáni szünetekben fordít
 • Üzleti megbeszéléshez: a tolmács a tárgyaló felek között közvetít, a nyelveket felváltva használva. A tolmács jelenléte lehet videós vagy csak hang, a neki szánt szereptől függően.
 • Magáncélra: a tolmács magánügyekben, személyes ügyintézéskor, orvosi megbeszélések alkalmával, külföldi adásvételnél nyújt segítséget.

Hogyan válasszon tolmácsot?

A tolmácsolás személyes, bizalmi munka, ezért fontos, hogy a tolmácsolást megrendelő előre megismerhesse a tolmácsot. Első lépésként vegye fel a kapcsolatot a Villámfordítás tolmácsolási tanácsadójával, hogy megbeszélhessük a helyszínt, időpontot, nyelveket és a megkívánt szakterületet. Tanácsadónk ezt követően megtalálja a megfelelő tolmácsokat Önnek és árajánlatot küld. Ön pedig kényelmesen és nyugodtan dönthet. Biztos lehet abban, hogy tanácsadónk kiváló és tapasztalt tolmács szakembert ajánl.

A Villámfordítás többek között angol, német, francia, lengyel, román, holland, szlovák, orosz, cseh, svéd, spanyol, portugál, szlovén, olasz és kínai tolmács közvetítését vállalja.

Tolmács: nyelvek és szakterületek

A Villámfordítás 30+ nyelven nyújt tolmácsolás szolgáltatást, többek között angol, francia, német, spanyol, olasz, orosz, portugál, holland, szlovák, szlovén, román, kínai, svéd, lengyel, cseh nyelveken.

Tolmácsaink jártasak a legfontosabb szakmai területek tolmácsolásában: jogi, üzleti, műszaki, kulturális és orvosi szakterületeken. Természetesen olyan szakembert ajánlunk Önnek, aki a választott nyelv és szakterület ismeretében a legjobban alkalmas az Ön által bemutatott feladatra.

Milyen tolmácsolási szolgáltatások vannak?

 • Követő tolmácsolás (konszekutív tolmácsolás): Kisebb létszámú megbeszélések tolmácsolására alkalmas. A beszélő néhány mondatonként szünetet tart, amikor a tolmács (fejből vagy jegyzetelve) pontosan összefoglalja az elhangzottakat.
 • Konferenciatolmácsolás (szinkrontolmácsolás): Nagyobb rendezvényeken az előadók folyamatosan beszélnek, a tolmács pedig egy másik helyiségben vagy kabinban ülve és mikrofonba beszélve azonnal tolmácsolja az elhangzottakat. A résztvevők általában fülhallgatón hallgatják a tolmácsot.
 • Fülbesúgós tolmácsolás (chuchotage tolmácsolás): Ha csak 1-3 fő számára szükséges a tolmácsolás egy rendezvényen, akkor a tolmács odaül az őt hallgatók mellé és halkan, de folyamatosan közvetíti az elhangzottakat. Előnye, hogy nem szükséges hozzá drága tolmácsberendezés.
 • Kísérő tolmácsolás: A megbízó saját ügyei intézéséhez vagy például egy üzem megtekintéséhez igényli a tolmácsot, aki különféle szituációkban, mindig az adott helyzethez igazodva tolmácsol.
 • Összekötő tolmácsolás: Üzleti tárgyalásokon, szerződéskötéskor, ügyletek és ügyintézések lebonyolításkor maximum 4-5 fő között közvetít a tolmács, az egyik érdekelt megbízásából. Helyszíne leggyakrabban semleges terület, adminisztratív ügyeknél természetesen az ügyintézés helye.

Mennyibe kerül a tolmácsolás?

A tolmácsolás díja a feladat jellegétől, a használt nyelvektől, az időigénytől és a helyszíntől függ. Tolmácsolási tanácsadónk készséggel készít Önnek pontos árajánlatot.

5 perc alatt: így működik a konferenciatolmács (videó)

Ki a tolmács?

A tolmácsok egyetemet végzett szakemberek, akik nemzetközileg elismert tolmácsképző intézményekben tolmács szakvégzettséget szereztek. Munkatársaink legalább 2-5 év gyakorlattal rendelkező szakemberek, legtöbbjük több szakterületen is jártas. Nincs olyan szakember, aki mindenhez egyformán jól ért, ezért tanácsadóink minden esetben a megítélésük szerinti legjobbat ajánlják Önnek.

Miről ismerhető fel a jó tolmács?

A tolmács célja az, hogy a tárgyalópartnerek azt érezzék, egy nyelvet beszélnek. A tolmácsok nemcsak az idegen nyelvet beszélik kiválóan, hanem a tolmácsolási technikákban is jártasak. A megbízójukat (Önt) képviselik, a nevében szólalnak meg, ezért fontos, hogy azt a képet közvetítsék, amelyet Ön szeretne. Természetes, hogy Ön szimpátia alapján IS dönt.

A jó tolmács a tolmácsolás előtt felkészül a megadott témakörből és a váratlan helyzeteket is korrekt módon kezeli. Természetesen az elhangzottakat bizalmasan kezeli és semmilyen körülmények között nem szolgáltatja ki illetékteleneknek.

Ön is sokat segíthet a tolmácsnak

A választott tolmács nem csak annyit tesz, hogy időben megjelenik az egyeztetett helyszínen, hanem előre fel is készül az adott témából. Ezzel gördülékenyebbé tehető a tolmácsolás és a tolmácsot hallgatókban is hiteles képet alakít ki a tolmácsolt személyről, például Önről.
A tolmácsolás előtt ezért, ha mód van rá, küldjön tanácsadónknak minél több információt a tolmácsolás témájáról, az előadás szövegéről, a programról. Szakmai mondás, hogy improvizálni az tud igazán, aki alaposan felkészül.

A tolmácsolás technikai berendezései

A tolmácsoláshoz szükség lehet technikai berendezésekre. Ilyenek lehetnek a fülkék, hangosító eszközök, fülhallgatók. Ha Ön vagy a rendező helyszín nem rendelkezik ezekkel, de úgy ítéli meg, hogy szükség lenne a technikára, akkor technikai szolgáltató partnerünkön keresztül rendelkezésére állunk. Szinte minden modern tolmácsberendezést kínálunk, szükség esetén technikai személyzettel együtt. Tanácsadónk készséggel segít az esetleges technikai szükségletek feltárásában.

Tolmácsolási tanácsadás, árajánlat és információ