Fordítóiroda
Megrendelői számára a Villámfordítás fordítóiroda szinte az összes fájlformátum fordítását vállalja.

A fordítás ugyanis nem mindig MS Wordben küldött és abban visszavárt fájlokat jelent, bár ez számít a leggyakoribb és a fordítóiroda számára a legegyszerűbb esetnek. Irodánkra azonban nem jellemző, hogy a dolgok könnyebbik végét fogná meg, sőt igyekszik a megrendelői számára a lehető legjobban használható, legkényelmesebb megoldást megtalálni a fordítási alapanyag fogadására és a kész fordítás átadására. Lássunk néhány példát!

PDF dokumentumok fordítása

A PDF dokumentumok fordításánál irodánk arra törekszik, hogy a fordítás formai és szerkesztési szempontból ugyanúgy (vagy nagyon hasonló módon) nézzen ki, mint az eredeti dokumentum. A PDF dokumentumok lehetnek szövegesek (ezeket arról ismerni meg, hogy a bennük lévő szöveg kijelölhető) és képesek (ezekben a szöveg képként tárolódik, így nem jelölhetők ki a sorok).

A szöveges PDF fájlokat irodánk a fordításhoz szöveggé alakítja, majd a fordítás elkészülte után visszatölti a PDF eredeti formájába. A képes PDF-ek szövegét optikai karakterfelismerő szoftverrel nyerjük ki, amelynek sikere az eredeti dokumentum felbontásától és képi minőségétől függ. A képes PDF-ek fordítás utáni, eredeti formára történő visszaalakítására csak kiadványszerkesztői módszerekkel van lehetőség. Ez utóbbi feladatra a Villámfordítás fordítóiroda egyedi ajánlatot ad, a PDF kiadvány formájának ismeretében.

Bővebben a kiadványszerkesztésről >>

Tervrajzok fordítása

A tervrajzok fordítása esetén a rajz lehet szerkeszthető dokumentum (pl. AUTOCAD fájl) vagy képfájl. Mindkét esetben törekszünk arra, hogy a fordítás után az eredetihez hasonló, csak a szöveges részekben eltérő fájlokat adhassunk át. Ha ez valamilyen technikai okból nem lehetséges, akkor kiadványszerkesztési vagy grafikai módszereket ajánlunk az új nyelvű fájl helyreállítására, amennyiben a megrendelőnek erre van szüksége.

Bővebben a műszaki tervek és rajzok fordításáról >>

Excel, CSV és más táblázatok fordítása

A táblázatok fordítását szintén táblázatos formában adjuk át a megrendelőnek. A táblázatok lehetnek egynyelvűek, de többnyelvűek is, például úgy, hogy az egyik oszlop magyarul, a másik oszlop angolul, a harmadik portugál nyelven van. Az ajánlatkéréskor jelölje meg pontosan, hogy melyik oszlop vagy sor fordítására van szükség. Szinte biztos, hogy a fájl formátumának megőrzésével és a szerkezetének változtatása nélkül el tudja végzeni irodánk a fordítást.

Weboldalak, HTML és XML fordítása

A HTML, XML és más nyelveken íródott, programkódokat is tartalmazó szövegek fordítása speciális feladat, amelyhez a Villámfordítás fordítóiroda különleges szoftverekkel készíti elő a szöveget a fordításhoz. A kódoktól „megtisztított” szöveget a szakfordítók nem csak fordítják, hanem a megrendelővel egyeztetett mértékben lokalizálják is, azaz a célnyelv kulturális közegéhez igazítják. Végül a lefordított szöveget visszaillesztik az eredeti HTML (vagy egyéb) környezetbe, hogy a megrendelő a lehető legegyszerűbben használatba vehesse a lefordított weboldalát.

Bővebben a weboldalak fordításáról >>

Hanganyagok és videók fordítása

A videók és hangfájlok fordításának első lépésében a Villámfordítás fordítóiroda megállapítja a fordítandó szöveg hosszát, majd ajánlatot küld a megrendelőnek a pontos fordítási díjra. A szöveget első lépésben leírjuk, pontos időkódokkal látjuk el, jelezve, hogy melyik mondat mikor hangzik el. Ezt követően készül el a fordítás, amelyet az időkódok segítségével pontosan illeszteni lehet az eredeti hang vagy videófájlhoz.

A megrendelő igényei szerint a filmek vagy videófájlok fordítását át tudjuk adni feliratfájl (pl. SUB, SRT stb.) és folyó szöveg formájában is. Sőt, lehetőség van a videók képi módosítására is, azaz például a feliratok fix beillesztésére. Erre sokszor azért van szükség, mert a videón a feliratnak különböző helyeken kell megjelennie. A hang és videófájlokat az ajánlatkéréshez el kell küldenie irodánkba.

Bővebben a hangok és videók fordításáról >>