Fordítóiroda

A videók fordítása a Villámfordítás specialitása, amelyet igen lelkesen végzünk, és örömmel adunk tanácsot ügyfeleinknek a jobbnál jobb megoldások kiválasztásához. A megfelelő fordítási folyamat a videók célközönségére és ügyfelünk költségeire is kedvező hatással van. Most pedig lássuk a lehetőségeket!

 

Mit jelent a videó fordítás?

A videó fordítás a gyakorlatban a videós tartalmak és a hanganyagok kisebb-nagyobb átalakítását jelenti a más nyelvet beszélő néző vagy hallgató számára. Igen, nemcsak videót, hanem hangot is szoktak fordítani. A videó fordítás (szaknyelven média lokalizáció vagy média lokalizálás) a szöveg adaptálását is magában foglalja a befogadó számára. Tehát a feladat több, mint szóról szóra fordítás: a célcsoport számára érthetővé, sőt szerethetővé kell tennünk a videó tartalmát.

Milyen típusú videókat fordítunk?

Minden videót lehet lokalizálni, de azért van néhány kiemelt terület, ahol egyik-másik módszer jobb eredményt ad. A leggyakoribb videó típusok:

  • Promóciós videó: néhány perces reklám vagy bemutató valamiről, amit szeretnénk bemutatni egy (vagy több) más nyelvet beszélő célközönségnek is. A voice-over és a videóra égetett felirat a leggyakoribb választás ezeknél a videóknál.
  • E-learning videó: egy tanfolyam alkotórésze, néhány perces, de több órás is lehet. Feliratozni és más nyelvű hanggal ellátni is lehet. Mivel a tanulás a cél, már az azonos nyelvű leirat is értékes.
  • Webinárium: egy jól sikerült online prezentáció fordítása hasznos és hosszú távon használható marketingeszköz lehet. Gyakran készítünk a webinárium tartalmáról leiratot, összefoglalót, vagy a felvételhez feliratot különböző nyelveken.
  • Podcast: egy online hanganyag, műsor, amelyet legtöbbször csak hallgatunk, de nemritkán nézünk is. Jó megoldás, ha leiratot készítünk hozzá, amelyet szintén közzétesszünk, hogy keresni lehessen a tartalmában.
  • Audio guide: útmutató egy témakörben, például egy termék vagy egy szolgáltatás bemutatására, vagy akár idegenvezetési, turisztikai céllal. Rendkívül fontos, hogy érthető és élvezhető legyen.
  • Dokumentumfilm, interjú: a terjesztés legfontosabb eszköze, hogy elérhető legyen más nyelveken is. Jellemzően hosszabb videók, amelyeknél a feliratozás és a hangalámondás (voice-over) is jól működik.
  • Játékfilm, mozifilm, sorozat: a videó fordítás csúcsa, amely élvezhetővé teszi a művet az eredetitől eltérő nyelvet beszélők számára. Feliratozásban profik vagyunk, Netflix- és HBO-szintű megoldást kínálunk. A szinkron viszont nem a mi műfajunk, ahhoz érdemes egy szinkronstúdió közreműködését kérni.

 

Milyen nyelvre fordítjuk a videót?

Természetesen arra a nyelvre fordítunk, amelyre a megrendelőnk kéri. Ha több nyelvre kell fordítani, a legtöbbször megéri egy menetben elvégezni a folyamatokat, mert a fordítási előkészületek ilyenkor azonosak, és csak a tényleges fordításnál „ágaznak el”. Ha több nyelvre fordítunk, a különböző nyelvek fordítása párhuzamosan halad, amivel időt takarítunk meg a megbízónknak.

A videó fordításra szóló felkéréseink körülbelül fele magyar nyelvre szól, tehát az idegen nyelven beszélő videót magyar nyelvre ültetjük át. Hasonló arányban kapunk megbízást magyar nyelvű anyagok idegen (legtöbbször angol, német, orosz, szlovák, francia, olasz, spanyol) nyelvre fordítására is. Nyelvi szakembereink tanácsot adnak az egyes nyelvek jellegzetességeinek figyelembevételére is, például nem hagyjuk, hogy megbízónk tudtán kívül kellemetlen helyzetbe kerüljön egy félreérthető fordítás miatt.

Milyen fordítási lehetőségek vannak?

A videó fordítás két nagy lehetősége a feliratozás és a hangalámondás. A szinkront itt most nem mutatjuk be, mert egyrészt mindenki látott már tévéfilmet, ami alapján el tudja képzelni, másrészt a sokszereplős, professzionális szinkronstúdiót igénylő megbízásainkat tényleg egy erre a speciális feladatra technikailag felkészült szinkronstúdió bevonásával végezzük. Ez utóbbi munkák esetén is szívesen vállaljuk a koordinációt, közvetítést és a nyelvi feladatok elvégzését.

Videó feliratozás

A videó feliratozása a Villámfordítás egyik erőssége. Az eredeti videó szövegét először pontosan leírjuk, majd a leiratot ellenőrizzük, javítjuk. Néha szükséges az eredeti mondatok átfogalmazása, ha szeretnénk az élőbeszéd stílusa felől az írott szöveg irányába elmozdulni. Az átfogalmazást megbízónk is kérheti, de mi is felajánljuk, ha úgy látjuk, hogy szükség van rá. Néha a kerek(ebb) mondatok, néha a tömörebb megfogalmazás miatt kerül sor a szöveg javítására.

Ha megvan a videó szövege, az időkódolás következik. A szöveget először a feliratozás formai szabályai szerint kétsoros, összetartozó részekre bontjuk. Ezután minden részhez hozzáillesztjük a megjelenés (és az eltűnés) pontos idejét. Az időkódolás adja tehát azt a tulajdonságát a feliratnak, hogy minden a megfelelő időben jelenik meg, sem előbb, sem később.

Az így létrejövő felirat máris értékes, hiszen az eredeti hanganyagot nem hallóknak segítséget jelent a videó megértésében. Nemcsak a hallássérült nézőkre, hanem a videót hang nélkül követőkre is gondolunk. Valamint a felirat szöveg, és mint ilyen, az interneten kereshető, még a Google-keresőoptimalizálás során is használható.

 


Mi a Closed Captioning? A CC is felirat, de annyival több, hogy nemcsak az elhangzó beszédet foglalja írásba, hanem a megértést segítő egyéb hangokat is. Tájékoztat például arról, hogy csörög a telefon vagy halk zene szól a háttérben. Ez a megoldás a hallássérülteket segíti. A stílus a fenti képen látható. A Villámfordítás a megrendelő kérésére a felirat HI (azaz Hearing Impaired) verzióját is elkészíti. 


A felirat fordítása a szöveg témájában jártas szakfordító szakember (és sokszor nyelvi lektor) bevonásával történik. A Villámfordítás ügyel arra, hogy minden egyes fordítási feladatra a tudásban és habitusban leginkább illeszkedő nyelvi szakembert kérje fel.

Az elkészült fordításból és az időkódolt eredeti szövegből végül összeállítjuk a végleges videó feliratot. Hogy milyen formában? Ismerjük a leggyakrabban használt, szakmailag elfogadott feliratformátumokat, és ezek használatát javasoljuk megbízónknak is, de természetesen bármilyen formátum elkészítését vállaljuk. A feliratot sok esetben a videóval együtt kéri ügyfelünk, tehát mi a szöveget rátesszük a végleges videóra.

Íme, egy példa a feliratozott videóra:


Mit adunk át, ha kész a videó felirata?

Ha elkészültünk a videó feliratával, kétféle módon is átadhatjuk a megbízónak. Az egyik esetben a szabványos feliratfájlt adjuk át, amely az eredeti videóhoz képest egy apró, szöveges fájl, leggyakrabban SRT-kiterjesztéssel. Ezt a videólejátszók döntő többsége automatikusan ráilleszti a videóra, de elfogadják a videómegosztók (pl. YouTube, Vimeo) és a videós szoftverek is.

Példa az „égetett” feliratra egy videón:


 

A másik esetben ügyfelünk azt szeretné, hogy ne legyen „apró fájl”, hanem legyen minden nagyon egyszerű és egyértelmű: kerüljön rá a videóra a felirat fixen. Ezt ráégetésnek is nevezik: ilyenkor a videóra mi ráillesztjük a feliratot, és ettől kezdve rajta van, minden lejátszáskor ugyanúgy megjelenik.

 

Video voice-over: hangalámondás

A videó fordítás másik nagy lehetősége a hangalámondás, azaz a voice-over. A hangalámondás kicsit megtévesztő elnevezés: nem a ’90-es évek VHS-kazettán lévő filmjeire kell gondolni, amelyeken egy hang végigdumálta a cselekményt. Az igazi voice-over a David Attenborough-féle természetfilmek stílusa: az eredeti hang megmarad, csak elhalkul, és egy professzionális hangú szinkronszínész magyar tolmácsolásában szólal meg. Attenborough esetében ez a hang például Végvári Tamás színművész, de a Villámfordítás sok tehetséges szinkronossal (voice artist) dolgozik együtt.

Ilyen egy voice-over, amelyen az eredeti hang is megmarad:


És természetesen működik ez a másik irányba is, amikor magyar nyelvű videót kell más nyelvre, például angolra, németre vagy oroszra átültetni. Ilyenkor is professzionális szinkronhangokat használunk, akiknek az anyanyelve az adott célnyelv. Legalább 30 nyelvre készítettünk már voice-over stílusú hangalámondást, és készséggel vállalunk ritkább nyelveket is.

Példa egy voice-overes videóra, amelyen nincs eredeti hang:

Ilyen volt az eredeti:

Ilyen lett a magyar nyelvű:

A voice-over tipikus esete az is, amikor az eredeti hangból semmi nem hallatszik a fordítás után, csak a szinkronszínész hangja. Ilyenkor nem kell lehalkítani semmit, legfeljebb zene van a háttérben. Ez legtöbbször a bemutató videók stílusa, amelyeknél fontos, hogy a célközönség a saját nyelvén, kiváló minőségben élvezhesse a videót.

Lehet feliratozni ÉS voice-overt készíteni egyszerre?

Igen, természetesen ezek a stílusok összeegyeztethetők. A felirat elsősorban annak szól, akinek nincs módja a videót HALLGATNI, mert például hang nélkül nézi (egy reklámképernyőn), vagy nem hall jól, és ezért van a feliratra utalva. A feliratok ezenkívül a videók internetes megtalálhatóságát is szuperül megoldják.

A voice-over ezzel szemben annak szól, akinek nincs módja a videót NÉZNI, mert például mobilon túl kicsi lenne a felirat, vagy a tartalmat eleve sportolás vagy autózás közben, csak hangban élvezi. A két lehetőség így kiegészíti egymást, és a legértékesebb tartalmaknál mindkettőt szívesen ajánljuk.

Hol lehet közzétenni a fordítást?

A lefordított videókat nagyon sokféleképpen el lehet juttatni a célközönséghez. A feliratozott videók apró feliratfájlja (több nyelven is) feltölthető a YouTube-videókhoz és más közösségi platformokra is. A videók leirata a videók mellett közzétehető. Így a videók tartalma az interneten kereshetővé válik, és ezzel hatalmas előnyre tehet szert a terjesztőjük. A videómegosztókra az égetett, fix feliratos videók is feltölthetők: ilyenkor természetesen annyi videót töltünk fel, amennyi nyelvre készült a fordítás.

Hasonló elven működik a hangalámondással készült videók megosztása is. A különböző nyelvi célcsoportoknak készült videók külön helyet kapnak a csatornákon.

 

Hogyan kezdjek hozzá a videó fordításához?

A Villámfordítás tapasztalata szerint a legtöbb azon múlik, hogy milyen megoldás a leginkább alkalmas a videó fordítására, és hogy az egyes megoldások megvalósítása mennyibe kerül. A legtöbb megbízásunk üzleti jellegű, így a megtérülés az ügyfelünk legfontosabb szempontja. A szakembereink örömmel segítenek a döntésben, a lehetőségek elbeszélésében és a költségek megállapításában.

Mindenképp beljebb van a fordítás megrendelője, ha egy konkrét árajánlat van a kezében, mert a legjobb megoldást csak ennek tudatában választhatja ki. Ha videó fordításában gondolkodik, vegye fel a kapcsolatot a Villám ügyfélszolgálatával, és kérjen ajánlatot a videó feliratozására vagy hangalámondásra. A legjobb, ha a videót egy linken küldi át, és nem felejti el megírni, hogy milyen nyelvre tervezi a fordítását. Mi rögtön elküldjük az árakat és a határidőket, illetve az általunk meglátott lehetőségeket is.

Egy ügyes magyarázó videó angol nyelven:

 

(Megjegyzés: Tudatában vagyunk annak, hogy a fenti írás a keresőoptimalizálás (Google SEO) miatt itt-ott eltér az MTA Nyelvtudományi Intézetének ajánlott helyesírásától. Ez egy kompromisszum, amelynek jótékony hatása, hogy eljutott Önhöz az írás, és most ezeket a sorokat olvashatja. Ez volt a célunk! Ha Önnek is hasonló a célja, ezt a kompromisszumot igény szerint az Ön érdekében is megtesszük majd, ha nyelvi szolgáltatást kér tőlünk.)