Fordítóiroda
Hogyan tudhatom meg, hány karakterből áll a fordítandó szöveg?

A fordítási díjat a szöveg hossza határozza meg, a szöveg hosszát pedig a karakterek számában (leütések száma, betűk és szóközök száma) mérik. Hogyan számoljunk?

 

TIPP

Ha tudja a szöveg számát szószám, sorok száma, standard oldalak száma szerint, akkor innentől egy becsléssel is át lehet számolni karakterszámra.

karakterszám = szószám * 6,5 - (ha egy átlagos szó 5,5 betűből áll)
karakterszám = sorok száma * 60 - (ha egy átlagos sor 60 leütést tartalmaz)
karakterszám = standard oldal * 1800 - (ha egy 1500 szóköz nélküli standard oldalt nézünk)

Ha szöveges fájlokat szeretne fordíttatni

Ha a fordítandó szöveg Word fájlban van, akkor nyissa meg a szöveget, majd a képernyő alján megjelenő „Szavak száma” gombra kattintson. Egy kis táblázatot tartalmazó ablak jelenik meg, amelyben ott áll a keresett sor: Karakterek száma (szóközökkel).

Ha több fájl fordítására kérünk ajánlatot, akkor az egyes fájloknál kiolvasott számokat össze kell adnunk. Régebbi (2003 és korábbi) Wordben az Eszközök (Tools) menüpontban a Szavak száma (Word count) alpontra kell kattintanunk. Önnek a karakterek számát kell figyelnie, a szóközökkel együtt. Több Word fájl fordítása esetén adja össze az egyes fájlok karakterszámait.

Ha a szöveg képként van meg

Pdf, jpg, tif, bmp és hasonló képfájlok esetén a karakterszámot csak becsülni lehet. Számolja meg a leghosszabb és legrövidebb sorban található karaktereket szóközökkel együtt, majd a kettő átlagát kell beszorozni az oldalon található sorok számával. Így kijön az egy oldalon található karakterszám, amit már csak az oldalak számával kell beszorozni.

Ha nem egyértelmű a karakterszám vagy nem szeretné megbecsülni, akkor legjobb, ha az AJÁNLATKÉRÉS gombra kattintva kér ajánlatot irodánktól, elküldve a fordítandó dokumentum(oka)t is. Munkatársaink fejlett szoftverek segítségével pontos számításokat végeznek és a lehető leghamarabb jelentkeznek az ajánlott fordítási díjjal és átadási határidővel. Egyszerűen e-mailhez csatolva is elküldheti a fordítandó szöveget az ajanlat@villamforditas.hu címre.

Kicsit több vagy kevesebb?

A megrendeléskor beérkező szöveg karakterszámát az iroda ellenőrzi, és ha jelentős eltérést tapasztal, azonnal felveszi a kapcsolatot a Megrendelővel. Ha a Megrendelő által megadott karakterszám nagyobb, mint a tényleges, akkor az iroda visszafizeti a különbözetet. Ha alacsonyabb, akkor felveszi a kapcsolatot a Megrendelővel és felajánlja a kiegészítő megrendelést.

Szóközökkel együtt

A karakterszámot szóközökkel együtt számoljuk. Ennek az a legfőbb oka, hogy a fordítóiparban ez az árképzési módszer terjedt el, tehát más is így számol, és így válnak az árak egymással összehasonlíthatóvá. A megadott árak ezért a szóközökkel együtt számolt karakterszámra vonatkoznak.

Számokkal együtt

A szövegben található nevek és számok beleszámítanak a szöveg karakterszámába. Ennek oka az, hogy a számok és tulajdonnevek is a fordítási munka részét képezik, formájukat a célnyelvi környezethez alakítjuk. A számok fordítását a fordítási szoftverek megkönnyítik, ezért ezeket kedvezményes (pl. szerkesztési, lektorálási) tarifával vesszük bele az árajánlatba.